Top 10 dodelijkste tornado’s

De tien dodelijkste tornado’s die de Verenigde Staten hebben getroffen vonden allemaal plaats in het voorjaar. Toch kunnen deze hevige stormen in principe in ieder jaargetijde voorkomen. Jaarlijks teisteren meer dan 1200 tornado’s de Verenigde Staten. Maar ook grote delen van Europa, Australië, China India en Zuid-Afrika kunnen te maken krijgen met deze vorm van natuurgeweld.

Tornado Alley

Tornado’s ontstaan door een onstabiele opwaartse luchtstroom in een buienwolk van warme lucht. De neerslag condenseert en is daardoor zichtbaar. De wervelwind kan windsnelheden bereiken van enkele honderden kilometers per uur. De diameter varieert van enkele tientallen meters tot ruim een kilometer. Vochtige warme lucht stroomt vanuit de Golf van Mexico naar het noorden (de vlakten van Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska en Iowa) en schuift over deze Tornado Alley onder een luchtlaag afkomstig uit Mexico en de Rocky Mountains. De temperatuur neemt sterk af met de hoogte. Zo wordt aan de twee voorwaarden voor sterke onweersbuien en de vorming van zogenaamde supercellen voldaan.

Schaal van Fujita

De Japanse meteoroloog en natuurkundige Ted Fujita samen met de Amerikaanse meteoroloog Pearsons de bedenker van de Schaal van Fujita. Hiermee konden meteorologen de hevigheid van een storm in kaart brengen. De schaal brengt de opgetreden schade in verband met de maximale windsnelheid rondom de kern van de storm. Fujita identificeerde zes ‘fases’ van hevigheid. F0 staat voor lichte schade met windsnelheden tot 137 kilometer per uur; F5 is de zwaarste fase en kent windstoten van meer dan 320 kilometer per uur. De schade aan de natuur en aan gebouwen is catastrofaal. De tornado’s die in Europa voorkomen zijn nagenoeg allemaal van de eerste fase (F0) en kenmerken zich vooral door hun zware neerslag. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft ver achter bij de aantallen die in de Verenigde Staten te betreuren vallen.


Tornado’s in Nederland en België

De windhozen (de Nederlandse benaming voor tornado) van 25 juni 1967 waren een drietal zware windhozen uit één weerfront die kort achter elkaar het Belgische Oostmalle en het Nederlandse Chaam en Tricht troffen. In totaal vielen zeven doden. Experts deelden de windhozen in in klasse F3 op de Schaal van Fujita. Hoewel er dus dodelijke slachtoffers vielen vallen de windhozen in het niet bij de verwoestende capaciteiten van de tornado’s die de Verenigde Staten treffen. Wat zijn de dodelijkste tornado’s in aantal dodelijke slachtoffers? Wat was hun kracht en wanneer vonden ze plaats? Welke staat of staten werden getroffen? Tussen haakjes staan bovendien indien relevant de zwaarst getroffen plaatsen. Hier een overzicht van de zwaarste tornado’s die de Verenigde Staten teisterden.Top 10 dodelijkste tornado’s

  1. 8 juni 1953: Michigan (Flint) – 116 slachtoffers
  2. 12 juni 1899: Wisconsin (New Richmond) – 117 slachtoffers
  3. 24 april 1908: Louisiana (Amite), Mississippi (Purvis) – 143 slachtoffers
  4. 22 mei 2011: Missouri (Joplin) – 158 slachtoffers
  5. 9 april 1947: Texas, Oklahoma, Kansas – 181 slachtoffers
  6. 6 april 1936: Georgia (Gainesville) – 203 slachtoffers
  7. 5 april 1936: Mississippi (Tupela) – 216 slachtoffers
  8. 27 mei 1896: Missouri, Illinois – 255 slachtoffers
  9. 6 mei 1840: Louisiana, Mississippi (Nachez) – 317 slachtoffers
  10. 18 maart 1925: Missouri, Illinois, Indiana – 695 slachtoffers

bron
De zwaarste aardbevingen vanaf 1900