Top 10 dieren met de kortste draagtijd

Eerder stipten we de dieren met de langste draagtijd al eens aan. Vandaag kijken we naar de dieren met de kortste draagtijd. Hier geldt vanzelfsprekend het omgekeerde, hoe kleiner het zoogdier, hoe korter de draagtijd. Hoeveel dagen zijn de volgende dieren zwanger?

Hoewel een zwangerschap voor veel vrouwen een van de hoogtepunten van het menselijk leven is, klagen er ook veel over de tijd die het kost voordat de baby gebaard kan worden. Mensen zijn tussen de 270 en 280 dagen zwanger, ofwel 9 maanden. In de dierenwereld gaat het in veel gevallen veel sneller. De duur van de zwangerschap – bij dieren draagtijd – is in de regel afhankelijk van de grootte van het beest. Hoe kleiner, hoe sneller de bevalling dus.

Muizenplaag

Muizen behoren bijvoorbeeld tot de dieren met de kortste draagtijd. In slechts 20 dagen zijn muizen klaar om te baren. Bovendien bedraagt de leg niet slechts een of twee baby’s, maar kan het aantal oplopen tot twaalf muisjes. Als je dan nog meeneemt dat de muis het hele jaar door in staat is zwanger te worden, dan is het niet vreemd dat er met name in oude huizen en boerderijen makkelijk een muizenplaag kan ontstaan.

Draagtijd

Welke dieren hebben nog meer een korte draagtijd? Hoeveel dagen zijn ze zwanger? Hier een top 10 dieren met de kortste draagtijd!
Top 10 dieren met de kortste draagtijd

  1. Grijze Eekhoorn (Sciurus vulgaris) – 35 dagen
  2. Konijn (tam) (Oryctolagus cuniculus) – 31 dagen
  3. Wangzakeekhoorn (Neotamias~) – 31 dagen
  4. Muskusrat (Ondatra zibethicus) – 29 dagen
  5. Wombat (Vombatus ursinus) – 27 dagen
  6. Woestijnrat (Meriones unguiculatus) – 24 dagen
  7. Rat (Rattus rattus) – 22 dagen
  8. Goudhamster (Mesocricetus auratus) – 20 dagen
  9. Muis (Mus musculus) – 19 dagen
  10. Noord-Amerikaanse opossum (Didelphis virginiana) – 12 dagen

bron