Top 10 dichtstbevolkte gemeentes van Nederland

Gemiddeld wonen er 510 mensen op een vierkante kilometer in Nederland. Veruit de meeste mensen wonen in de Randstad. Het is dus niet verwonderlijk dat de dichtstbevolkte gemeentes van Nederland allemaal in Noord-Holland of Zuid-Holland te vinden zijn. Hoeveel inwoners tellen deze gemeentes per vierkante kilometer?

Dunstbevolkte gemeente

De liefhebbers van rust en natuur kunnen het best uitwijken naar Schiermonnikoog. Dit mooie Waddeneiland ten noorden van de provincie Groningen telt slechts 23 inwoners per vierkante kilometer. Hiermee is het de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Vlieland, tevens een Waddeneiland, volgt met 29 inwoners per vierkante kilometer. Het nadeel is echter dat er zeker in de winterse maanden weinig te beleven valt; al zal dat menigeen juist bevallen.

Huisvesting

Nederland heeft te kampen met een enorme woningnood. Zo zit de huizenmarkt op slot en de huren in de vrije sector zijn voor veel mensen niet te betalen. Ook starters zijn vrijwel kansloos om een huis te kopen. Zelfs de prijzen voor een appartement in een flat rijzen de pan uit. Met een beperkte ruimte is het logisch om de lucht in te gaan. Huisvesting in torenflats lijkt daarom niet meer dan logisch. Gemeenten en provincies moeten echter wel het groene licht geven voor woningbouw.


Rotterdam

Rotterdam is met 638.712 inwoners in inwonertal de tweede stad van Nederland. Toch haalt Rotterdam, ondanks zijn grote hoeveelheid hoogbouw, een top-10 notering bij lange na niet. Met 2.936 inwoners per vierkante kilometer staat de stad al met al rond plaats twintig. De Rotterdamse voorsteden Schiedam, Maassluis, Krimpen aan de IJssel en Capelle aan de IJssel zijn bijvoorbeeld wel vertegenwoordigd in de top 10 lijst van de dichtstbevolkte gemeentes. Welke steden staan nog meer in de lijst en wat is de bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer?Top 10 dichtstbevolkte gemeentes van Nederland

  1. Krimpen aan de IJssel – 3.812 inwoners/km²
  2. Maassluis – 3.836 inwoners/km²
  3. Schiedam – 4.371 inwoners/km²
  4. Gouda – 4.405 inwoners/km²
  5. Delft – 4.514 inwoners/km²
  6. Capelle aan de IJssel – 4.728 inwoners/km²
  7. Amsterdam – 5.160 inwoners/km²
  8. Haarlem – 5.476 inwoners/km²
  9. Leiden – 5.674 inwoners/km²
  10. Den Haag – 6.459 inwoners/km²

CBS 2019

Dit zijn de dunstbevolkte gemeentes van Nederland