Top 10 crus van de Beaujolais

De derde donderdag van november is aanstaande. En voor veel wijnliefhebbers betekent dat een kennismaking met de eerste wijn van het oogstjaar. Een veel gehoorde kreet in Frankrijk, maar ook in veel andere landen is “le Beaujolais nouveau est arrivé!”. De wijnstreek Beaujolais kent echter ook een andere zijde, die van de crus van de Beaujolais.

Beaujolais Primeur

Eigenlijk heeft de Beaujolais Nouveau of Primeur weinig van doen met de crus van de Beaujolais, al wordt de nouveau ook van de druivensoort gamay gemaakt. Deze druiven groeien weliswaar binnen de AOC Beaujolais, maar zijn niet afkomstig uit een van de tien crus. Voor de productie van de Beaujolais nouveau wordt gebruik gemaakt van een techniek waarmee de druiven in zeer korte tijd omgezet worden in wijn. Hiervoor past men de koolzuurvergisting op gesloten vat toe, ofwel de maceration carbonique. Het resultaat is een hele frisse, fruitige rode wijn, die met behulp van slimme marketing overal ter wereld op de derde donderdag van november op de markt komt.

Gamay

Maar net zo snel als de wijn gemaakt wordt, dient de wijn gedronken te worden. Het heeft geen enkele zin om een Beaujolais Nouveau te bewaren. In tegenstelling tot de andere wijnen uit de streek, de al eerder genoemde crus. Feitelijk zijn de crus een aantal dorpen of streken binnen de wijnregio, die ieder een eigen, typisch karakter hebben. Deze wijnen worden ook gemaakt van gamay, maar worden traditioneel vergist. Het zijn er precies tien, en tot een rangschikking in smaak laten we ons niet verleiden, dus kijken we naar de het oppervlak van de cru in hectare, wat natuurlijk geen enkele rechtvaardiging in kwaliteit biedt, maar wel een indicatie geeft van opbrengst in aantal flessen per jaar.

Wijntoerisme

Beaujolais is bijzonder interessant voor de wijntoerist, aangezien je in korte tijd kunt kennismaken met grote verschillen tussen de dorpen. Zo smaakt de ene wijn licht en fruitig, terwijl dezelfde druivensoort een paar kilometer verderop een krachtige en volle wijn geeft. Maar goed, voorlopig gaan we rijen dik bij de slijter staan voor de Nouveau!Top 10 crus van de Beaujolais

  1. Chénas – 270 hectare (ca. 1,5 miljoen flessen)
  2. Côte de Brouilly – 310 hectare (ca. 2,0 miljoen flessen)
  3. Saint Amour – 320 hectare (ca. 1,6 miljoen flessen
  4. Chiroubles – 360 hectare (ca. 2,3 miljoen flessen)
  5. Régnié – 400 hectare (ca. 2,0 miljoen flessen)
  6. Juliénas – 580 hectare (ca. 4 miljoen flessen)
  7. Moulin-à-vent – 660 hectare (ca. 4,3 miljoen flessen
  8. Fleurie – 870 hectare (ca. 5,5 miljoen flessen)
  9. Morgon – 1100 hectare (ca. 7,3 miljoen flessen)
  10. Brouilly – 1300 hectare (ca. 8 miljoen flessen per jaar)

bron
Bron aantal flessen