Top 10 buitenlandse topscorers in de Eredivisie

De tijden dat het Nederlandse clubvoetbal meedeed in de top van Europa zijn voorlopig voorbij. De Eredivisie heet ook wel de Mickey Mouse-competitie. Inderdaad is de Eredivisie tegenwoordig vooral een kweekvijver voor talenten. Manchester City en Chelsea stallen er hun beloften. Vaak met succes. Toch is de kans klein dat ze in het rijtje buitenlandse topscorers in de Eredivisie belanden.

Daarvoor lopen de (huur)contracten te kort. Als een speler zoals Enes Ünal het komende jaar 25 doelpunten maakt voor Twente, dan zal Manchester City hem weer terughalen of verhuren aan een club die ze hoger aanslaan. En de kans is ook niet groot dat de betreffende speler een liefde ontwikkelt voor de club en besluit zijn hele actieve carriere in de Eredivisie te slijten. Toch zijn er best veel buitenlandse voetballers die de Eredivisie als springplank naar een hoger niveau hebben beschouwd. Luis Suárez is daarvan momenteel de grootste naam. Via FC Groningen, Ajax, Liverpool naar Barcelona is een voorbeeld van een droomcarriere. Maar Suárez behoort niet tot de meest succesvolle buitenlandse doelpuntenmakers. Wie zijn dat wel? Wat is hun nationaliteit? Voor welke eredivisieclubs voetbalden ze? Hoeveel doelpunten hebben ze gemaakt? Hier een top 10 lijst met de buitenlandse topscorers in de Eredivisie.
Top 10 buitenlandse topscorers in de Eredivisie

  1. Mariano Bombarda, Argentinië (FC Groningen, Willem II, Feyenoord) – 99 doelpunten
  2. John Eriksen, Denemarken (Roda JC, Feyenoord) – 102 doelpunten
  3. Spitz Kohn, Luxemburg (Fortuna ’54, SC Enschede, FC Twente) & Kenneth Perez, Denemarken (MVV, AZ, Ajax, PSV, FC Twente) – 104 doelpunten
  4. Mateja Kežman, Servië (PSV) – 105 doelpunten
  5. Luc Nilis, België (PSV) – 110 doelpunten
  6. Jon Dahl Tomasson, Denemarken (Feyenoord, SC Heerenveen) – 112 doelpunten
  7. Blaise Nkufo, Zwitserland (FC Twente) – 114 doelpunten
  8. Matthew Amoah, Ghana (Vitesse, Fortuna Sittard, NAC, Heracles Almelo) – 116 doelpunten
  9. Ove Kindvall, Zweden (Feyenoord) – 129 doelpunten
  10. Hallvar Thoresen, Noorwegen (FC Twente, PSV) – 152 doelpunten

bron