Top 10 belangrijkste exportproducten van Griekenland

Griekenland lijkt voorlopig weer gered. De Griekse overheid ontvangt in ruil voor ingrijpende hervormingen noodsteun ter waarde van ongeveer 80 miljard euro. De Griekse economie redt het niet met slechts de productie van olijfolie, feta en tomaten. Maar zijn dat dan de belangrijkste exportproducten van Griekenland?

Toerisme

Natuurlijk zorgt het toerisme ieder jaar weer voor een enorme economische impuls. Toeristen zeilen hun boten graag van eiland naar eiland in de Egeische Zee. De Akropolis en de diverse andere bouwwerken uit de Griekse Oudheid blijven een bron van inspiratie voor vele bezoekers. Maar hoewel de miljoenen toeristen op jaarbasis het land van geld voorzien is het toerisme geen exportproduct.

Olie

En helaas voor de Grieken heeft het land ook geen echte bodemschatten in de vorm van belangrijke grondstoffen zoals ijzer of olie. Toch is olie veruit het belangrijkste exportproduct, zij het dan in geraffineerde vorm. Daartoe moet er echter ruwe olie geïmporteerd worden. De kosten hiervan bedragen 14,4 miljard op jaarbasis (2012). Terwijl de export van de geraffineerde olie 11,8 miljard oplevert. Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te zien dat hier iets misgaat. Aan de andere kant staan die raffinaderijen er nu eenmaal, zorgen ze voor werkgelegenheid en produceren ze natuurlijk ook de bewerkte olie voor de thuismarkt.

Olijfolie

Dus toch maar door naar de olijfolie, de kaas en de andere belangrijke exportproducten van Griekenland. De export van de wijn levert jaarlijks 81 miljoen op, lang niet genoeg voor een plek in de top 10. Sterke drank – ouzo – doet het met 120 miljoen al iets beter. En feta zorgt voor een bijdrage van 359 miljoen. Maar wat zijn de belangrijkste exportproducten van Griekenland? Hier een overzicht van de producten inclusief de waarde en het aandeel van de totale export van Griekenland. Cijfers zijn afkomstig uit 2012 en in dollars.Top 10 belangrijkste exportproducten van Griekenland

  1. Bewerkte groenten (ingeblikt) – 394 miljoen
  2. Isolatiedraad – 411 miljoen
  3. Fruit en noten (bewerkt) – 422 miljoen
  4. Olijfolie – 431 miljoen
  5. Koperen leidingen – 438 miljoen
  6. Ruwe katoen – 572 miljoen
  7. Verse vis (ongefileerd) – 580 miljoen
  8. Aluminium plaatwerk – 632 miljoen
  9. Verpakte geneesmiddelen – 1,06 miljard
  10. Geraffineerde olie – 11,81 miljard (35% van de totale export)

bron