Top 10 bedrijven naar productie van chocola

Weinig mensen zullen bij Theobroma Cacao aan chocola denken. Toch is dit de boom die cacaobonen voortbrengt. En daarvan wordt een van de meest verleidelijke smaken ter wereld geproduceerd: chocola. Hoewel de boom in de tropen groeit, vindt de verwerking vaak elders plaats. Wat zijn de belangrijkste bedrijven naar productie van chocola?

Koetjesreep

Iedereen met een slechte dag weet het. Chocola is goed voor je. Inderdaad bevat chocola een flinke hoeveelheid flavonoïden, zeer krachtige antioxidanten. Daarbij geldt wel: hoe puurder, hoe beter. De meeste cacaobonen echter eindigen als cacaofantasie. Dit is de officiële naam voor producten die minder dan 35 procent cacao bevatten. Een bekend voorbeeld is de koetjesreep, vroeger een Nederlands product, nu in Belgische handen.

Chocolatiers

De Belgen staan natuurlijk bekend om hun chocolaterieën. Puur vakmanschap. Wandel door Brussel en ervaar de pure liefde bij de ambachtelijke chocolatiers. Ook de Zwitsers houden van chocola. Het land heeft een reputatie vanwege de hoge kwaliteit van hun chocoladeproducten. Bovendien kent het met de firma Lindt een van de grootste chocoladeproducenten ter wereld.

Snicker

Ondanks de liefde voor het ambacht van de vakman – en hij zal er een leuke boterham mee verdienen – behoort hij natuurlijk niet tot de grootverdieners van de industrie. Daarvoor grissen teveel mensen even een Snicker mee bij het tankstation. Want de grootste bedrijven naar productie van chocola produceren miljarden repen per jaar en besteden miljoenen euro’s aan marketing. Welke bedrijven zijn het en wat is hun omzet per jaar? Hierbij kijken we naar het deel dat door de chocoladetak wordt omgezet.
Top 10 bedrijven naar productie van chocola

  1. Pladis (Verenigd Koninkrijk) – $ 2,82 miljard
  2. Arcor (Argentinië) – $ 3,10 miljard
  3. Ezaki Glico Co Ltd (Japan) – $ 3,24 miljard
  4. Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli AG (Zwitserland) – $ 4,11 miljard
  5. Hershey Co (Verenigde Staten) – $ 7,53 miljard
  6. Nestlé SA (Zwitserland) – $ 8,82 miljard
  7. Meiji Co Ltd (Japan) – $ 9,65 miljard
  8. Mondelēz International (Verenigde Staten) – $ 11,56 miljard
  9. Ferrero Group (Luxemburg / Italie) – $ 12,0 miljard
  10. Mars Inc.(Verenigde Staten) – $ 18,0 miljard

bron 2017

Hier de top-10 landen naar consumptie van chocola