Top 10 langste rivieren van Spanje

Spanje kent een divers landschap. Van de hoge pieken van de Pyreneeën tot het hoogland (de meseta) van Castilla y León, de oneindige steeneikbossen in Extremadura tot de groene hellingen in Galicia. De geomorfologie van Spanje wordt grotendeels bepaald door de bergruggen en de daaruit voortvloeiende waterscheidingen. Wat zijn de langste rivieren van Spanje?

Stroomgebieden Spanje

Spanje telt in totaal veertien stroomgebieden (cuencas), ofwel een gebied dat zijn water via een rivier afvoert in zee. In oppervlakte is het bassin van de Duero met ruim 92000 vierkante kilometer het grootste stroomgebied van Spanje, al ligt een aanzienlijk deel ervan in Portugal. Als het puur om de omvang van het stroomgebied gaat is Ebro met 83.093 vierkante kilometer het grootste stroomgebied van Spanje. De Ebro ontspringt in de Sierra Cantabrica in het noordelijk deel van het land en heeft een lengte van in totaal 910 kilometer voordat de rivier bij Tortosa in de Middellandse Zee uitmondt.

De Ebro is daarmee eveneens in kilometers de langste rivier van Spanje, al is de Taag (Tajo) de langste rivier van het Iberisch schiereiland. De Taag ontspringt op een hoogte van 1590 meter in de Sierra de Albarracín in de provincie Teruel. Qua stroomgebied moet de Taag de Douro en de Ebro achter zich laten. Het bassin van de Taag is vrij smal nabij Talavera de la Reina. Ten noorden voeren de zijrivieren zoals de Alberche hun water afkomstig uit de Sierra de Gredos af; uit het zuiden stroomt het water uit de Montes de Toledo.


Hoogland

Spaanse rivieren hebben doorgaans een veel kleiner economisch belang dan bijvoorbeeld de rivieren in Duitsland en Nederland. De reden hiervoor is dat de rivieren dankzij het grote hoogteverschil beperkt geschikt zijn voor de scheepvaart. Ook zijn de verschillen in debiet groot. In de zomer staan de rivieren veel lager dan in de winter. Wel wordt er op veel plaatsen elektriciteit opgewekt door middel van stuwdammen en waterkrachtcentrales. Ook het toeristisch belang van de rivieren – vooral in het noordelijk deel van het land – is groot. Maar wat zijn in kilometers de langste rivieren van Spanje? Indien van toepassing staat tussen haakjes het deel dat over Portugees territorium stroomt. Hier een top-10!Top 10 langste rivieren van Spanje

  1. Río Esla – 288 kilometer
  2. Río Miño – 315 kilometer
  3. Segura – 325 kilometer
  4. Río Genil – 337 kilometer
  5. Júcar – 498 kilometer
  6. Guadiana – 602 (744) kilometer
  7. Guadalquivir – 657 kilometer
  8. Duero – 684 (897) kilometer
  9. Taag – 864 (1.007) kilometer
  10. Ebro – 910 kilometer

bron
Dit zijn de grootste steden van Spanje