Top 10 meest aangeplante druivensoorten

Wijn is een behoorlijk populaire drank geworden in de afgelopen twintig jaar. Wijnbarren schieten als paddestoelen uit de grond en in restaurants is er ook steeds meer keuze. De druivensoort waarvan de wijn gemaakt is vormt naast prijs en herkomst een belangrijke reden om een bepaalde wijn te kiezen. Maar wat zijn dan de meest aangeplante druivensoorten?

Vitis Vinifera

Avesso, Auxerrois, Baco Blanc, Johanitter, Vidal, Nerello Mascalese zijn allemaal voorbeelden van druivensoorten die zijn aangeplant voor de productie van wijn. In de meeste gevallen gaat het om een specifiek gebied met bepaalde klimatologische kenmerken waarbij de druif zich goed voelt. Sommige soorten zijn op slechts enkele hectaren aangeplant, maar vormen wel degelijk een onderdeel van de familie van de Vitis Vinifera, ofwel de wijndruif.

Primitivo

In totaal zijn er wel 2000 verschillende druivensoorten waarvan wijn gemaakt wordt. En heel veel druivensoorten hebben dan per regio ook nog een andere naam. Een bekend voorbeeld is de Californische druif Zinfandel, die in Puglia door het leven gaat als Primitivo en in Kroatië als Crljenak Kaštelanski. Maar er zijn ook bekende druivensoorten, die inmiddels in meerdere gebieden zijn aangeplant.

Chardonnay

Chardonnay is een mooi voorbeeld van een kosmopolitische druif en goed tot zijn recht komt in zowel koele (Champagne, Bourgogne) als in hete gebieden (Australië en Californië). Om die reden staat Chardonnay in de top 10 van meest aangeplante druivensoorten. Maar wat zijn de anderen? Om welke druiven gaat het en waar zijn ze veel aangeplant? Hier een lijst met de meest aangeplante druivensoorten in hectare!




Top 10 meest aangeplante druivensoorten

  1. Pinot Noir – 86662 hectare (Frankrijk vnl. Bourgogne, VS vnl. Oregon)
  2. Trebbiano Toscano – 109772 hectare (Italie)
  3. Sauvignon Blanc – 110138 hectare (Frankrijk, bijv. Bordeaux, Loire, Chili)
  4. Grenache – 184735 hectare (Frankrijk bijv. Rhone, Provence, Languedoc, Spanje)
  5. Syrah – 185568 hectare (Frankrijk bijv. Rhone, Australië)
  6. Chardonnay – 198793 hectare (Frankrijk bijv. Bourgogne en Champagne, Australië, Chili)
  7. Tempranillo – 232561 hectare (Spanje, bijv. Rioja)
  8. Airen – 252364 hectare (La Mancha, Spanje)
  9. Merlot – 267169 hectare (Frankrijk vnl. Bordeaux, Australië, Chili)
  10. Cabernet Sauvignon – 290091 hectare (Frankrijk vnl. Bordeaux, Californie, Australië, Chili)

bron 2010