Top 10 grootste goede doelen naar inkomsten

Armen, zieken en kwetsbaren konden vroeger rekenen op steun vanuit de kerk. Tegenwoordig vervullen de diverse religieuze organisaties nog steeds een belangrijke rol als het aankomt op zorg, maar de goede doelen van nu richten de pijlen vooral op een hoofdonderwerp. Binnen de categorieën natuurbescherming, gezondheid, cultuur en vluchtelingen vinden we dan ook de grootste goede doelen naar inkomsten.

Greenpeace

Sterker nog, goede doelen zijn big business geworden, in sommige gevallen gerund door directeuren die goed zouden kwalificeren als graaiers. We kennen het verhaal van een van de directieleden van Greenpeace, die de afstand tussen Luxemburg en Amsterdam bij voorkeur met het vliegtuig aflegde. De directeur van het Prins Bernard Cultuurfonds verdient bijvoorbeeld bijna 160 duizend euro per jaar. Hoewel dergelijke inkomsten bij de gewone man nogal eens in het verkeerde keelgat schieten, is het niet geheel onlogisch als je kijkt naar de budgetten waarmee de organisaties te maken hebben. Bovendien is het in Nederland allemaal wettelijk vastgesteld.

Giel Beelen

Hypocrieter wordt het als een Giel Beelen van de NPO (meer dan 500000 euro per jaar) zich een weekje laat opsluiten in een Glazen Kooi en tranen plengt vooral voor zijn ego. Echt schrijnend zijn de gevallen waarin de oprichters van het goede doel zich ongebreideld tegoed doen aan de inkomsten en hun financiële afspraken niet nakomen.

Fraude

Onlangs eiste het OM 3,5 jaar cel wegens fraude van een van de oud-bestuursleden van de stichting Quality for Life (onderzoek naar kinderkanker). Desalniettemin hebben diverse onderzoeken en projecten heel veel baat bij de inkomsten die gegenereerd worden door goede doelen. Welke instellingen zijn hierin het meest succesvol? Hoeveel bedragen de inkomsten per jaar? Hier een top 10 lijst van grootste goede doelen naar inkomsten!




Top 10 grootste goede doelen naar inkomsten

  1. Kerk in Actie – 26,4 miljoen
  2. Cordaid – 26,8 miljoen
  3. Plan Nederland – 27,4 miljoen
  4. Natuurmonumenten – 32,7 miljoen
  5. Wereld Natuur Fonds – 39,8 miljoen
  6. Hartstichting – 51,3 miljoen
  7. Unicef – 48,5 miljoen
  8. Rode Kruis Nederland – 51,2 miljoen
  9. Artsen zonder Grenzen – 51,8 miljoen
  10. KWF Kankerbestrijding – 116,9 miljoen

Volkskrant 2015